Newsletter

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
EMAIL:
Δημήτρης Κοτρωνάκης

 

kotronakisΟ Δημήτρης Κοτρωνάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973.

 

Οι σπουδές του στην κλασική κιθάρα, ξεκινούν σε ηλικία επτά χρονών και ολοκληρώνονται το 1992, παίρνοντας δίπλωμα κιθάρας, με βαθμό“Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο” με καθηγητή τον Βασίλη Καναρά.

 

Ακολούθως, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Αθηνών,1996, με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη.


Το ίδιο έτος τελείωσε και τις σπουδές του στη μουσικολογία, παίρνοντας πτυχίο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις μουσικές γνώσεις του στα θεωρητικά της μουσικής (πτυχίο φυγής 1997), κάτω από την καθοδήγηση του Γιώργου Σιωρά.

 

Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του ίδιου πανεπιστημιακού τμήματος, με θέμα διατριβής “Έλληνες συνθέτες για κιθάρα στον 20ο αιώνα”.


Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς κιθάρας όπως: Α΄ βραβείο στον διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν, Αθήνα 1988, Α΄ βραβείο στο φεστιβάλ κιθάρας του Βόλου 1994, Α΄ βραβείο στο φεστιβάλ του Las Palmas de GranCanaria,Ισπανία 1996, Β΄ βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης έργων για κιθάρα του Εθνικού Ωδείου, Αθήνα 1998,Α΄ βραβείο στο φεστιβάλ του Sinaia, Ρουμανία 1999, και Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό κιθάρας στη Χαλκίδα το 2002.


Έχει ηχογραφήσει δύο ψηφιακούς δίσκους (CD) με έργα του Νίκου  Μαμαγκάκη, την “Νέα Εκδρομή” για σόλο κιθάρα, και την “Εαρινή συμφωνία” για κιθάρα και φωνή σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου για τη δισκογραφική εταιρία Ιδαία το 2007.


Είναι η πρώτη κιθάρα του κιθαριστικού συνόλου “Έψιλον”, με το οποίο έχει ηχογραφήσει τον ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Των αγγέλων οι κιθάρες”. O δίσκος αυτός εκδόθηκε από την ΜΒΙ το 2006 και  περιέχει, σε λόγιες διασκευές, μουσική  του Χρήστου Νικολόπουλου, προσαρμοσμένες ειδικά από το κιθαριστικό σύνολο.

Ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του με τίτλο “Ηχομυθία” (Echomythia)  κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2007 από την εταιρία ClearNote, (www.clearnote.net). Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει έργα του σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου, επηρεασμένα από τα ρεύματα της τζαζ, λάτιν και βραζιλιάνικης μουσικής.


Ο τελευταίος δίσκος, με τίτλο “Εικόνες για την θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης”, ηχογραφήθηκε το 2010 για την EMI classics. Περιέχει το κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του Θανάση Μωραΐτη με τίτλο “Κοντσέρτο του Άμστερνταμ”, ερμηνευμένο από τον Δημήτρη Κοτρωνάκη και την “Καμεράτα Ορχήστρα των φίλων της μουσικής”.


Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη φιλαρμονική ορχήστρα Κίελτσε (Πολωνία), τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κραϊόβα (Ρουμανία), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων καθώς και την ορχήστρα “Νικόλαος Μάντζαρος” .


Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου, στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας και στο Παναρμόνιο Ωδείο.


www.kotronakis.com

www.myspace.com/dimitriskotronaksi

www.facebook.com/kotronakis

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:


“Η Ηχομυθία είναι η τελευταία ηχογράφηση του Δημήτρη Κοτρωνάκη και είναι πιθανά μία από τις πιο εκθαμβωτικές ηχογραφήσεις στις μέρες μας... Ο Κοτρωνάκης παίζει ίσως με μία από τις πιο βιρτουόζικες τεχνικές στη σύγχρονη εποχή και ταυτόχρονα με πολύ πάθος, πράγματα που κάνουν τον ίδιο και το δίσκο του να ξεχωρίζουν στον κόσμο της κλασικής κιθάρας."


Brad Conroy, Guitar International, Απρίλιος 2010


“Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης είναι ένας νέος κλασικός κιθαριστής από την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα ακουστούν πολλά γι΄ αυτόν σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που κάποιος θα προσέξει όσον αφορά στις εκτελέσεις του, είναι η "παρανοϊκή" του δεξιοτεχνία. Ωστόσο δεν είναι η δεξιοτεχνία ενός ανώριμου μουσικού που απλά θέλει να "παίξει γρήγορα" ότι και αν γίνει. Αυτό ΔΕΝ είναι δεξιοτεχνία. Μέσα από τις κρυστάλινα διαυγείς μουσικές υφάνσεις που ο Δημήτρης Κοτρωνάκης μας αποδίδει σε οποιοδήποτε τέμπο, μπορούμε να αισθανθούμε μία μουσική ωριμότητα και ένα βαθος αντίληψης που ελάχιστοι -νέοι και παλιοί- καταφέρνουν. Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης έχει ξεπεράσει τις εγγενείς δυσκολίες μίας ισσοροπημένης εκτέλεσης στην κλασική κιθάρα, και έχει χτίσει ένα ξεχωριστό ρεπερτόριο το οποίο εκτελεί με ιδιαίτερο ζήλο”.


Alex Cortes, guitar-theory-in-depth.com, Ιούλιος 2009


“...ο Κοτρωνάκης έχει τρομακτική τεχνική...Είμαι γοητευμένος από την ποικιλία και την ποιότητα της μουσικής αυτού του CD, και  ακόμα περισσότερο γοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο είναι εκτελεσμένη η μουσική από τον Κοτρωνάκη. Αυτό το CD αξίζει ένα μικρό κόπο παραπάνω για να το αποκτήσετε.”


Raymond Tuttle,  www.classical.net, Σεπτέμβριος 2008

“...η ταχύτητα με την οποία ο Κοτρωνάκης μπορεί να βγάλει νοκ άουτ ορισμένα από τα μουσικά έργα, σου κόβει πραγματικά την ανάσα...Τα μουσικά έργα παρουσιάζονται ιδιαίτερα καλά και ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο κλασικό La Cueva del Gato του Paco de Lucia, για το οποίο εάν κανείς δεν ήξερε το πρωτότυπο, θα τον συγχωρούσαμε για τη σκέψη ότι είναι ο ίδιος ο μεγάλος άνδρας που παίζει αυτοπροσώπως. Συνολικά αυτή είναι μία τρομακτικά συναρπαστική ηχογράφηση, η οποία αιχμαλωτίζει την καταπληκτική καλλιτεχνία ενός πολύ ξεχωριστού κιθαριστή”


Steve Marsh, περιοδικό Classical Guitar Magazine, Αύγουστος 2008